logo text

Bemutatkozás

A Mozgó Ház Alapítvány, mint a művészi munka közhasznú formája, 1996 óta létezik. Fő működési területe független, kortárs színházi- és tánc produkciók támogatása és létrehozása, de tevékenysége kiterjed a társművészetek körébe tartozó események, akciók életre hívására és szervezésére is. Mint közhasznú szervezet, széleskörű nemzetközi elismertségére alapozva, igyekszik tevékenyen részt venni a magyar kortárs művészet fellendítésében is.
1994-ben Hudi László, rendező, koreográfus megalapította saját önálló társulatát, a Mozgó Ház Társulást, mely alapvetően a független színházi struktúrában fejtette ki tevékenységét. A társulat általában évenként egy előadással lépett színre, évente kb. 50 előadást tartott, főleg külföldön. („Jeanne d’Arc” 1995., ”Rómeó és Júlia” 1996., „Beckett-dalok” 1997., „Cseresznyéskert” 1998., „Plan secance dance” 1999. (Xantus János), „Ember tragédiája” 2000., „Don Juan” 2001.). A magyar színjátszás történetében először, 2000-ben felléptek az Avignoni Fesztiválon, ahol 2001-ben újra szerepelhettek.

Külföldi előadások
Előadásainkat a világ számos más országában és fesztiválján is játszották: Berliner Festspiele, Bonni Biennále, Hamburg, Bécsi Festwochen, Caracasi Nemzetközi Fesztivál, londoni LIFT, Arhus, Basel, Cividale, Polverigi, Antwerpen, Brüsszel, Amsterdam, Groningen, Münster, Freiburg, philadelphiai Fringe Fesztivál, Ljubljana, Prága, Zágráb, Szarajevó, (stb.).     
A fesztiválok és színházak közül többen, valamint az EU Kultúra 2000 programja és a Theorem program is, koprodukciós partnerként támogatták a produkciók létrejöttét. Az előadásokat műsorára tűzte az ARTE tv, a 3sat tv. A Deutsche Welle tvdokumentumfilmet forgatott a társulat munkájáról.

Díjak
Európai Fesztiválok díja, Szarajevói Nemzetközi Fesztivál legjobb előadás díja, San Antonio Fesztivál legjobb rendezés, díszlet, előadás díja, (stb.).
Összművészeti fesztiválként 2001. decemberében, a Trafó-Kortárs Művészetek Házában – és 2002. decemberében, a Millenárison „összművészeti partit” rendeztek, ahol a modern könnyűzene mellet, a videó, a képzőművészet és a modern tánc játszotta a főszerepet („NaturNatur”, „Átszállás”).

A H.U.D.I. Társulat
2002-ben a társulat újjá alakult, és H.U.D.I. társulat néven tovább folytatja munkáját. Még ebben az évben mutatták be Molnár Ferenc „Liliomja” nyomán készített produkciójukat „No. 16 473” címen, mely 2003-ban franciaországi és olaszországi turnén vett részt.
2003. decemberében, a Trafóban került bemutatásra az „Asszonymadár” című félórás produkció, melynek koreográfus-rendezője Hudi László, táncolta Ladnyánszki Márta. Ez a projekt 2004. nyarán-őszén, a további próbák nyomán, egészestéssé vált, bemutatója pedig, 2004. november 2-án volt, „Menyasszony” címmel.

2004. január 22-én, a Millenárison mutatták be következő darabjukat, „Kárhozat Zsoltárai” címmel, mely kortárs opera-oratórium formában, Racine- és Zsoltár-szövegek felhasználásával készült, Gryllus Samu, zeneszerző közreműködésével.  2004. március 12-én, a Trafóban került bemutatásra ugyanennek az előadásnak egy bővített, komplex változata „Kárhozat Kertje” címmel, mely a zene mellett a tánc és a videó formanyelvét is használja. Ez a produkció a 2004. évi X. Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a „legjobb zene” díját kapta.
2004 áprilisában Hudi, a Londoni Nemzeti Színház Stúdiójának felkérésére, egy eljövendő előadás előkészítéseként, workshopot tartott, melynek témája Shakespeare: „Rómeó és Júliáján” alapult, idős angliai színészek részvételével.
2004. szeptemberében, a 2002-ben színre vitt, Liliom-darab felújító próbái kezdődtek, melynek során az előadás egy új, intim térben, egy sokkal személyesebb és közvetlenebb formában és tartalommal került színre a MU Színházban.
2005 februárjában, a Trafóban mutatták be „Isten éltessen, Hedvig Ekdal!” c. darabjukat, melyet Ibsen Vadkacsája nyomán, egy háromfogásos vacsora keretében tálaltak.
Ez utóbbi két produkciót, a 2005/2006/2007-es évadokban, a Merlin Színház színpadán, rendszeresen láthatta a közönség.
2005-ben, a Mozgó Ház Alapítvány az Alternatív és Független Színházak Szövetségével közösen, a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával megnyitotta a Flórián Műhelyt, mely Magyarország első produkciós háza, amely elsősorban a kortárs színház- és táncművészet produkcióinak létrejöttét kívánja támogatni, valamint a külföldi kapcsolatok szélesítéséhez kíván hozzájárulni.

2005 augusztusától, a Pannonhalmi Apátság „Arcus Temporum” Fesztiváljának keretében a Mozgó Ház Alapítvány szervezi a fesztivál színházi eseményeit.
Főbb magyarországi támogatók: NKÖM, NKA, NCA, Fővárosi Önkormányzat, Trafó-Kortárs Művészetek Háza, Merlin Színház.
2006-tól az alapítvány egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy a meglévők támogatása mellett, olyan új intézményeket, eseményeket, „felületeket” hozzon létre, amelyek által a kortárs művészet megnyilatkozásai lehetővé válnak.

 

IMG_1047.jpg Anima_Detti.jpg IMG_0820_1.jpg